Kérem várjon
Kérem várjon...
OK
Nem

CE minősítés

2010. február 1-től ismét új időszámítás kezdődött a hazai nyílászárógyártók számára, hiszen ettől az időponttól elvileg csak CE-jellel kerülhet forgalomba, kerülhet beépítésre, kerülhet gyártásra nyílászáró Magyarországon.

1997 óta kellene a nyílászárók teljesítményét tanúsítani a gyártónak, de az egzakt hivatkozás 2003-ra datálódik, amikor is megjelent a 3/2003 BM-GKM-KvVM rendelet, amely az immár EU-konform építési törvény végrehajtási utasításaként pontosan megfogalmazta, hogy építési célú termékek forgalmazásához, beépítéséhez a gyártónak a terméket el kell látnia építési célú megfelelőségi igazolással. Idén február 1-től csak CE-jellel lehetséges és kötelező a nyílászárók megfelelőség igazolása.

Mi ez a CE-jel és mit jelent?

A CE-jel egy ablakon csak arra biztosíték, hogy az ablakhoz adott információkban közölt teljesítményértékek (pl. Uw=1,1 W/m2K) igazak. 
A gyártónak két dolgot kell „biztosítania” ahhoz, hogy jogszerűen CE-jellel forgalomba hozhassa a nyílászáróit. Az egyik: az első típusvizsgálat, amely alapján hitelt érdemlően megnézhetjük, megállapíthatjuk, hogy mit tud az ablak, milyen teljesítményadatokkal rendelkezik. A másik: az üzemi gyártásellenőrzés működtetése, mely elvileg biztosítja azt, hogy az első típusvizsgálatnál megállapított teljesítményértékeket a később gyártott ablakok is tudni fogják. 

Az ANEST által az ablakgyártóknak kidolgozott, a minősítést megoldó rendszer akár 1 nap alatt legalizálhatja a gyártást.

A legáltalánosabb helyzet, hogy a gyártó ez idáig nem rendelkezett semmiféle dokumentummal a legális nyílászárógyártást illetően.
Az ANEST a 68-78-88 mm-es szerkezetekre alkalmas, első típusvizsgálati jegyzőkönyv elkészítéséhez szükséges dokumentumokat rendelkezésükre bocsátja azoknak a gyártóknak, akik ANEST szerszámmal dolgoznak vagy ehhez hasonló profilt állítanak elő, 400 000 Ft + Áfáért. Ezen dokumentumok az ÉMI típusvizsgálatán alapulnak, így a termékekre a CE-jel azonnal kirakható. Ha valaki a saját márkanevét szeretné megjeleníteni, az ÉMI ezen dokumentumok alapján és egy kontrollvizsgálatot elvégezve elkészíti az első típusvizsgálati jegyzőkönyvet 350 000 Ft + Áfáért.

Bővebb információkért hívja Eck Tibort a 30 279 1876-os telefonszámon, vagy írjon emailt az eck.tibor@anest.hu címre.